Om Ida och hennes familj

Namn: Ida Margareta Larsson

Född: 9 november 1892 (12år när hon skrev dagboken)

Prästgatan 12

Bor: Prästgatan 12, Östersund tillsammans med sin pappa, mamma och sex systrar. Familjen Larsson bodde i en av de lägenheten som finns på övervåningen. I de andra lägenheterna bodde familjens piga, bodbiträde och två medarbetare till familjens affärsrörelse. På nedre våningen drev Per Larsson sitt möbelsnickeri/Östersunds Begravningsbyrå.

Ja, här lekte Ida, hennes syskon och vänner. Och inte behövde de vara oroliga för trafiken eller Färjemansleden, för den gatan fanns inte. År 1905 fanns här i stället ett kvarter där bl.a. handelsboden ”Gulles” stod. (Prästgatan 14) ”Gulles” hus räddades i alla fall och står idag inne på Jamtli.

Familj: Pappa, mamma, sex systrar

Saker som Ida bl.a.gjorde: Vara med sina vänner, promenera i staden, fika, åka kälke (särskilt efter hästskjuts – ”åka lass”), besöka marknader, åka karusell och olika sorters spel och lekar m.m.

Kompisar: Ingrid, Elin, Betty, Nancy m.fl.

Familj

Ida Larsson bodde med sina föräldrar och sex syskon på Prästgatan 12. Hennes pappa var en erkänt bra möbelsnickare. Han bedrev både möbelsnickeri, möbelaffär och begravningsbyrå.

 

Idas mamma Kristina skötte hushållet och hjälpte även till med möbelaffären. Kristina dog sedan 1908, endast tre år efter dagbokens början. Hon lämnade efter sig fadern med sju flickor, den yngsta Elsa Septima endast 2,5 år gammal. Familjen höll ändå samman och hjälptes åt med både hushåll och affärer, men tomrummet efter Kristina var nog stort…

Klicka på bilderna för att se dem bättre.

 

Intressen

Ida gick ofta på promenader med sina vänner i stan. Man besökte caféer, marknader och tittade på olika evenemang, utställningar m.m. Östersund hade många fler caféer per innevånare än i dag och det sociala livet var lite annorlunda. Man träffades gärna ute och gjorde saker ihop. Radio, TV och datorer fanns ju inte….
På vintern var det ofta kälkåkning och man hängde också efter hästskjutsar – ”hängde lass”.

Ida skriver t ex i dagboken tisdagen den 31 oktober

På eftermiddagen kom Nancy och hämtade mig. Då gick vi ut och hängde efter slädar. När vi varit ute en stund mötte vi Elma Pettersson och Signe Pettersson. Då följde de med oss. Vi fick då se en dricksskjuts och den hängde vi efter. Vi åkte nästan på varenda gata och drickskörarn körde så hårt att det svängde i kurvorna, så att vi nästan höll på att ramla av. Men skojigt var det. Vi hade gått ut klockan fyra och kom inte in förrän klockan sju.

 

Måndagen den 1 januari, 1906 skriver Ida så här:

Idag var Karin och jag på fyra barnbaler. Först till Aina Karlsson sedan till Anette Jacobsson därefter till Tekla Jonsson och till sist till Robert Nilsson.

Jag, Betty Carlsson och Märta Johansson var sen ute och åkte spark i Ekbergsbacken. Vi åkte på en stor flat kälke som Betty ägde. Då kom en bonde och körde. Märta frågade om vi fick åka med. Gubben sa nej, men hon hängde efter ändå. Hon band fast kälken med släden. Betty och jag sprang efter och försökte sätta oss på kälken. Betty hann sätta sig. Då klav Märta av släden för att sätta sig på kälken, men hon hann inte. Då började vi springa efter släden och ropade och bad gubben att han skulle stanna. Men han gjorde det inte. Han körde så hårt så att snart såg vi varken släden eller kälken. Märta började grina, för det var ju hon som hade bundit fast kälken. Till slut såg jag en kälke som stod långt borta i en gränd. När vi kom dit var det Bettys och vi blev förståss mycket glada. Sedan gick vi till Ekbergsbacken och åkte igen efter detta lilla avbrott. Vi fick oss ett duktigt skratt när vi sen talade om det.

Skola

Ida går i skolan. 1905 går hon på Östersunds Elementarläroverk för flickor – Östersunds kommunala flickskola. En av hennes lärare hette Alma Renborg.

Året innan, 1904, går hon på Södra skolan.

Ida skolfoto 1904

 

Bilden nedan är tagen senare. Du ser Ida mitt i bilden. Det året blev hon nog inte så nöjd med skolfotot…

Skolfoto från 1904
Skolfoto från 1904

Ida skriver ofta om ämnet – Naturkunnighet. Att samla och pressa växter ingick i somrarnas arbete. Och sista året skulle man ha minst 150 växter. Resultatet skulle visas upp och så var det förhör på alltihop. Även när hon är i Sundsvall med sin pappa plockar hon växter och pressar dem.

Man gick även i skolan på lördagarna.

Ida skriver i sin dagbok 3 juni 1905:

Lördag 3 juni

Idag hade vi examen. Vi gick dit klockan tio och kom hem klockan ett. Först hade vi Naturkunnighet, och då fick vi undersöka blåsippan. Sedan hade vi Tyska. När vi haft Tyska hade vi rast. Sedan hade vi Svenska och då fick jag och några flickor läsa upp poem. Sista timmen hade vi räkning. Sedan gick vi in i Sångsalen och då läste fröken Renborg upp alla som fick flytta upp. På eftermiddagen gick jag, Hilla och Eva och hämtade en blomkruka som Karin haft med sig till skolan. När vi kom hem gick jag, Hilla och Tua och såg på en begravning. Sedan gick vi hem. När jag varit hemma en stund gick jag på skolan, för att våran klass skulle samlas där för att fröken Helander och vi skulle gå till Stadsparken och leka. När jag kom till skolan var alla där. Då gick vi till Stadsparken. Där bjöd fröken Helander oss på äpplen och vi lekte en lång stund. När klockan blev sju gick vi hem.