Diskussionsföreningen Tyst från Rödön

 Om föreningen

Diskussionsföreningen Tyst grundades annandag påsk 1890. Medlemmarna träffas sedan två söndagar i månaden. Ett 20-tal diskussionslystna män, de flesta bondpojkar i 20-årsåldern, turades om att hålla träffarna hemma hos varandra på Rödön, Jämtland.

Fråga inlämnad till diskussionsklubben "Tyst": "En fråga till Tyst. Passar det tjenstepigor att gå klädda i barätt frågar Cassidanam. No 27
Fråga inlämnad till diskussionsklubben ”Tyst”: ”En fråga till Tyst. Passar det tjenstepigor att gå klädda i barätt frågar Cassidanam. No 27

Diskussionsämnena väcktes av medlemmarna. Det varierade från djupt allvarliga och ideologiska frågor till små humoristiska tankar. Att många av deltagarna är bönder märker man på en del av de frågor som tas upp. Exempel på detta är diskussionerna om konstgödsel, vilka grödor som ska odlas och om det är bäst att lägga gödseln ovanpå eller om man ska plöja ned den. Andra diskussioner kunde handla om utvandringen, oäkta barns arvsrätt och inte minst frågan om krig är nödvändiga.

Diskussionerna skulle vara till nytta och nöje, men som det också står i stadgarna från 1890: (att medlemmarne) må komma till insikter i och praktiskt lära sig att leda ett möte eller en stämma, att hålla eller referera ett anförande, att skriva ett protokoll osv. Med ett ord att vara en loge. der man ömsesidigt sökte lära sig och uppföra sig i  – såsom det heter – ”parlamentarisk takt och ordning”. 

Under året 1892 beslutar sig också föreningen att anordna egna kommunalstämmor och på så vis öva sig i den kommunala demokratin. Vid dessa tillfällen diskuterade man bland annat hundskatten, byggandet av fattiggård och bekämpandet av lönnkrogarna.

Kvinnor tilläts inte bli medlemmar i Tyst. Man kan undra varför? En av diskussionerna handlar just om varför kvinnor inte får vara med i föreningen. Läs här om vad man diskuterade!

Läs en avskrift av samma text här!

Vad som diskuterades på mötena finns idag kvar i två protokollsböcker. Här finns angivet datum, vilka som inte var på plats och därefter frågorna en efter en, med talarnas namn och vad de sa i diskussionen – nästan allt är nedskrivet.

 

Bok nummer 1,

sidan 1-20   sid. 21-40   sid. 41-60   sid. 61-80   sid. 81-90
Förteckning över diskussionerna

Läs i protokollbok 2
Förteckning över diskussionerna

Här finns frågor att fundera kring när du läser protokollen.
Här finns frågor att fundera kring när du läser protokollen.
Svårt att läsa?

Protokollen är handskrivna och ibland är det inte så lätt att se vad som  har tecknats ner. Här nedan hittar du avskrifter från protokollen som kan vara enklare att läsa.

Avskrifter av några diskussioner

  • Varför får skomakaren så ofta lungsot?
  • Är krig nödvändigt?
  • Varför snusa?
  • När ska man gifta sig?
  • Varför får inte tjejer vara med?
  • Är det en ekonomisk fördel att använda konstgjort gödningsmedel?

Orienterande avskrifter konst prot, bok2 (Tyst)

Orienterande avskrifter 20 april 1890, bok1 (Tyst)

Orienterande avskrifter 1 feb 1891, bok2 (Tyst)

Orienterande avskrifter 15 febr 1891, bok2 (Tyst)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.