Svastikan är en symbol som förekommit i flera olika kulturer. I indisk kultur är den en uråldrig symbol för solen. I Sverige användes en svastika som logotyp för det elektrotekniska företaget ASEA fram till 1933. Företagets VD beslutade då att ta bort den p.g.a associationerna med Nazityskland. Svastikan har även använts som kartsymbol i svenska kartverk som symbol för kraftverk.
Även Lotta-Svärd-rörelsen i Finland, förebilden för den svenska Lottakåren, hade en liknande symbol.
De tyska nationalsocialisterna och Adolf Hitler tog symbolen som sin först 1920 när man skapade den nazistiska flaggan. Sedan nazisterna tog makten i Tyskland blev svastikan direkt associerad med landet och nazismen och försvann allteftersom från alla andra kulturella sammanhang i Europa och Amerika.
Om man offentligt visar upp svastikan i Sverige idag kan det t.ex. räknas som förargelseväckande beteende eller falla under lagen om hets mot folkgrupp, och därmed vara straffbart. I både Tyskland och Österrike är symbolen helt förbjuden.
Den svenska nazistiska rörelsen hade vasakärven som symbol. Den hade länge varit populär som motiv inom konsten, och har kopplats ihop med Gustav Vasa och hans släkt.
Vasakärvens starka symbolvärde bidrog till att den under 1930- och 1940-talet användes av fascistiska och nazistiska grupperingar, såsom bl.a. ”lindholmarna”. Även Nationalsocialistisk Front som var verksamt inpå 2000-talet använde vasakärven som sin partisymbol.
Även vad gäller den här symbolen har den dock använts till mycket. Exemplet till vänster är reklam och kommer från Veckojournalen 1941.