En svensk soldat

Vad står det egentligen i det "hemliga" dokumentet, i mitten här nedan. Vilken information kan man få ut av det?
Vad står det egentligen i det “hemliga” dokumentet, i mitten här nedan. Vilken information kan man få ut av det?

Alla män som var mellan 18 och 47 år var vid tiden för andra världskriget värnpliktiga. Efter att ha fått en utbildning krigsplacerades man runt om i Sverige. I Östersund fanns både I5, A4 och F4. I står för infanteri vilket betyder fotsoldater, A står för artilleri, d v s kanoner och tunga eldvapen, och F för flyg.

Under andra världskriget rådde förhöjd beredskap och tusentals värnpliktiga kallades in för att skydda och bevaka Sveriges gränser.

 

 

Titta på bildspelet. Läs om bilderna. Välj sedan en bild, och tänk dig att du är en av personerna på bilden. Skriv en berättelse om vad som hände när kortet togs. Var utspelar det sig? När hände detta? Varför togs kortet? Hur kände du dig i just den situationen?
Titta på bildspelet. Läs om bilderna. Välj sedan en bild, och tänk dig att du är en av personerna på bilden. Skriv en berättelse om vad som hände när kortet togs. Var utspelar det sig? När hände detta? Varför togs kortet? Hur kände du dig i just den situationen?

Efter Sovjets angrepp på Finland, och Tysklands angrepp på Norge, skedde en stor militär upprustning och mobilisering i Sverige. Sverige skulle vara berett att försvara sig mot en angripande fiende. Svenska soldater skulle snabbt tränas upp och förläggas runtom i landet på militärt viktiga försvarspunkter. John Edin från Ede uttryckte sig så här:

När tyskarna gick in i Norge. Tyckte att det var nog så nära. På jobbet i Järpen sa en av gubbarna:   “I morgon är de här!”

Efter en vecka var det min tur att åka till Östersund på I5. Förvirringen var ganska stor. Det var bara att vänta och se. Ingen permission, det var bara struligt.

En natt blev vi väckta, det var bråttom, skulle upp på 3 våningen. Där fick vi nya uniformer och nya gevär och så skulle vi ta med oss några personliga tillhörigheter. Jag fick med mig papper och penna för att kunna skicka något meddelande till dom där hemma. Vi skulle åka med bilar till gränsen. Vart var det inte någon som visste. Gissade Valsjöbyn. Till gränsen var ju självsäkert. Det var en kymig natt. Sen fick vi höra att det bara var en övning. Men vi fick ju känna på hur det kunde ha varit.

(Texten är hämtat från Beredskapsminnen – Dokumentation utförd av bybor i Ede och Fyrsjön, Hammerdal  1988  Landsarkivet i Östersund)

Någonstans i Sverige

När du lyssnat på sången, varför tror du att den betydde och berörde så mycket?
När du lyssnat på sången, varför tror du att den betydde och berörde så mycket?

Sången “Min soldat” med Ulla Billquist blev mycket populär när den kom mitt under kriget. Idag ligger musiken ute på Youtube. Där kan man läsa följande kommentar från december 2010:

Ulla Billquist och Min soldat stärkte försvarsviljan i Sverige under andra världskriget mer än något annat. Min pappa låg vid en infanteribataljon vid norska gränsen och han var en av de få som skottskadades där. Varje gång han sedan hörde denna sång på radion efter kriget, rann tårar längs kinderna och jag förstår honom.

Många gånger var den värnpliktiga soldaten borta många månader i streck utan att kunna berätta var man var eller vad man gjorde.  Men man kunde skicka post och ha lite kontakt med hemmet.

Brev från soldat

Avskrift av brevet, sida 1 hittar du här.

 Brev till soldat

 

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.