Omarbetade texter, inlästa

Dessa texter är ombearbetade till nutidssvenska (stavning m.m.) av Jim Hedlund och inlästa av Linnea Ericsson, 12 år.

Tisdagen den 3 januari

På förmiddagen kom Ingrid till mig. Hon hade skridskorna med sig och tänkte ut på skridskobanan. Men vi hann bara halva vägen, då några sa att man inte fick åka på skridskobanan. Då vände vi om och gick hem till oss och spelade Bilder Lotto. Sedan gick vi ut och gick. Då gick vi upp till Ingrid och spelade ett spel. På kvällen var vi alla bortbjudna till Mårtenssons på julgransplundring. Men jag vill inte gå med. Och när mamma gick bort blev jag ensam. Då gick jag och tant Emma ut. Då såg jag Ingrid och gick till henne. Vi gick en liten stund på Storgatan, men sedan gick vi hem. På kvällen bjöd tant Emma mig på Tomten. Vi drack kaffe och åt bakelser.

Måndag den 16 januari

Idag började vi skolan. Vi gick till klockan ett. På kvällen hjälpte jag Lilly att räkna.

Torsdag den 19 januari

På morgonen tänkte vi gå i skolan men då ringde doktorn på att vi inte fick gå i skolan för att Eva hade fått difteri. På förmiddagen gick Karin, jag och Tua och hälsade på Eva. Sedan skrev jag ett brev till Hulda Hallström. Jag ritade av några saker som jag skulle ha ritat på jullovet.

Tisdag den 31 januari

Mamma kokade kola som vi fick dela. På kvällen gick Hilla och jag ut och hängde efter skjutsar.

Lördag den 11 februari

Idag fick hela skolan lov för att se på de Nordiska Spelen. Tidigt på morgonen gick Karin och jag ut och gick. Klockan halv tolv kom Anhild och hämtade mig. När vi kom så kom också Olga och Ingrid. Då följde vi Anhild hem efter hennes kälke. Sedan sprang jag hem efter muffen för att det blöste och jag frös om kinderna. Vi tyckte att Anhilds kälke var så tung så vi tog våran spark istållet. När vi kom till Frösön frös vi så att vi gick till Tjärnbergs och drack kaffe. Sedan gick vi till Dedringsbacken. När vi varit där en stund gick vi till en brant äng och åkte skidor. Jag och Anhild fick låna Olgas och Ingrids skidor för vi hade inte med dem utan våran spark istället. Där var vi till klockan halv fyra. Då gick vi hem. När vi kom till bron ville Olga och Ingrid gå tvärs över sjön, men Anhild och jag gick över bron. När vi kom hem hjälpte jag Anhild att dra hem kälken.

Måndag den 27 februari

På eftermiddagen kom Ingrid till mig då gick Karin, jag och Ingrid till ”Häktesbacken” och åkte spark. Sedan kom också Anhild dit. När vi varit där en stund gick vi hem till oss och gjorde konster i trapetsen. Sedan gick vi ut och gick.

Torsdag den 2 Mars

På eftermiddagen kom Ingrid och Olga till mig. Då klädde vi ut oss och lärde oss en teaterpjäs som heter ”Den tappade kängan”.

Torsdag den 9 Mars

På eftermiddagen kom Ingrid till mig. Då gick Karin, jag och Ingrid till Olga. Sedan gick vi ut och åkte kana på Södra Folkskolans gård, alldeles nedanför Erikssons villa. Vi var där ända till klockan halv sju. Då gick vi vidare. På Storgatan mötte vi Ebba Munk och Anna Jansson. Då var vi ute med dem en lång stund och hängde efter lass.

Onsdag den 15 Mars

På eftermiddagen kom Olga och hämtade mig, då gick vi ut på marknad. Först gick vi till Stortorget och köpte choklad och marmelad. Sedan gick vi till Nytorget och åkte karusell sex gånger. En gång blev vi bjudna av farbror Lindgren.

Torsdag den 30 Mars

På eftermiddagen kom Olga och Anhild till mig. Då gick vi ut. Efter en stund mötte vi Ingrid. Då köpte Anhild mjölkyssar för 5 öre. Sedan gick vi ut och gick igen. Då gick Anhild in efter storfikon och karameller åt oss.

Fredagen den 7 april

På eftermiddagen gick Karin, jag och Hilla till tandläkaren. Först fick Karin och sedan Hilla plomberat en tand, sedan gick dom hem. Då han skulle plombera åt mig kom två som skulle dra ut en tand och då måste jag vänta på dem. Sedan började han med mig. Då tappade han plomben flera gånger. Första gången hittade han igen den, men sedan hittade han den inte. Då kunde han inte göra något åt tanden, utan han måste göra en ny. Och då fick jag gå hem.

Lördag den 8 april

På eftermiddagen kom Ingrid till mig. Då följde de mig till tandläkaren. Sedan gick vi till Ingrid. Då bjöd tant Malmgren oss att gå på rörliga bilder. När vi hade varit där gick Olga hem, men Ingrid och jag gick ut på Storgatan. Då köpte Ingrid lakritsmarmelad för 5 öre och bjöd mig pö.

Söndag den 9 april

På förmiddagen ritade jag och färglade en tavla. På kvällen kom Ingrid till mig. Då bjöd jag henne på Biografteater. Sedan gick vi ut och gick.

Torsdag 20 april

Idag fick vi påsklov. Klockan åtta kom Anette Jacobsson till oss och sedan kom Karin Hermansson också. Då gick vi ut på Frösön och sökte blåsippor. Karin hittade ganska många knoppar. När vi kom till stan gick vi pä Lundvalls och vägde oss. Jag vägde 34 kilo. Sedan gick vi stationen. När vi hade ätit frukost kom Anette till oss. Sedan kom Olga och Ingrid. Då gick vi till stadsskogen och lekte. Sedan gick vi ut och gick en lång stund. Sedan gick Karin och jag hem och ritade påskkort till Olga och Ingrid.

Torsdag 4 Maj

Klockan halv tolv till tolv hade vi gymnastikuppvisning. Hela avdelningen hade vita sjömansblusar och mörka gymnastikbyxor. Det kom ganska mycket folk och såg på oss. På kvällen fick jag ett vykort från Hulda. Och jag skrev svar också samma kväll.

Fredagen den 26 Maj

På eftermiddagen kom Ingrid och hämtade mig. Ingrid hade med sig färglådan och anteckningsboken till naturkunnigheten. Jag tog också med mig dem, och då gick vi till Anhild. Hos henne var vi en lång stund och ritade och färglade. Hos Anhild fick vi kaffe och kakor. Sedan bjöd hon på karameller och choklad. När vi hade gjort färdigt gick vi ut och gick. Först gick vi till kajen och var där en stund, sedan gick vi till kyrkparken och var där en stund och sedan följde vi Ingrid halvvägs när hon skulle gå hem. Anhild och jag var ute och gick en stund till.

Onsdag den 31 maj

Jag steg upp klockan sex för att jag, Anhild, Olga och Ingrid skulle fara till Evalund och binda kransar. Jag tog med mig en kastrull som hörde till lekstugan och smörgåsar och kakor. Då jag kom fram till hållplatsen var ingen av dem där. Då tänkte jag gå och hämta Anhild men då mötte jag henne och Olga på vägen. Sedan gick vi tillbaka till hållplatsen fär att vänta på Ingrid. När hon kom dit så åkte vi med 11 – tåget till Evalund. När vi kom fram drack vi saft och kakor. Sedan gick Olga och jag och samlade lingonris och Anhild och Ingrid band. Sedan kokade Olga och jag thé och sedan drack vi det och åt kakor. Efter en stund kokade Anhild och Ingrid thé och bjöd oss på. När vi skulle åka hem drack vi saft. På hållplatsen väntade vi en lång stund på tåget. Men då kom en gumma och sa att tåget inte stannade på hållplatsen. Och då måste vi gå hem. Vi gick på banan och när tåget kom klev vi av på en äng som låg på sidan om banan. Sedan fortsatte vi igen. När vi kom till Lugnvik såg vi en karl som hade häst och kärra och han frågade om vi ville åka ända hem. När vi kom hem tog jag med mig ett linne och en badhandduk och gick och hämtade Anhild för att gå på badhuset. Då gick vi, men vi satt ett tag i Badhusparken, sedan gick vi in och tog ett bastubad.

Torsdag 1 juni

På eftermiddagen gick alla ut och gick. Karin och jag fick inte. Men vi fick 35 öre av mamma för att köpa sockerdricka och bakelser för. När vi köpt det satte vi oss på verandan och åt upp det.

Lördag 3 juni

Idag hade vi examen. Vi gick dit klockan tio och kom hem klockan ett. Först hade vi Naturkunnighet, och då fick vi undersöka blåsippan. Sedan hade vi Tyska. När vi haft Tyska hade vi rast. Sedan hade vi Svenska och då fick jag och några flickor läsa upp poem. Sista timmen hade vi räkning. Sedan gick vi in i Sångsalen och då läste fröken Renborg upp alla som fick flytta upp. På eftermiddagen gick jag, Hilla och Eva och hämtade en blomkruka som Karin haft med sig till skolan. När vi kom hem gick jag, Hilla och Tua och såg på en begravning. Sedan gick vi hem. När jag varit hemma en stund gick jag på skolan, för att våran klass skulle samlas där för att fröken Helander och vi skulle gå till Stadsparken och leka. När jag kom till skolan var alla där. Då gick vi till Stadsparken. Där bjöd fröken Helander oss på äpplen och vi lekte en lång stund. När klockan blev sju gick vi hem.

Lördag 10 juni

På morgonen gick jag och hämtade Anhild. Då gick vi till Kyrkparken. Där satt vi en stund. Sedan följde jag Anhild hem efter karameller och choklad. Då följde hon mig hem efter pengar och så gick vi på torget och köpte två äpplen, ett åt mig och ett åt Anhild. Sen gick vi till Kyrkparken igen och hade med oss arbeten och då satt vi där och sydde. Klockan två gick vi hem och klädde oss fina för att vi var bjudna till Vinströms i Änge, för det var Svantes namnsdag. Både Karin och jag var bjudna. Klockan halv fyra gick vi och hämtade Anhild och Elsa. Då gick vi ner till båten. Vi for med Thomée. När vi kom dit var de nere vid bryggan och mötte oss. Vi var en hel hop flickor och pojkar som var bjudna. Karin och jag gav Svante en indianbok. När vi kom dit fick vi kaffe och kakor. Sedan var vi ute och lekte. Jag och Anhild gick bort till landsvägen och tog växter, rosling och hjortronblomma. När vi kom hem igen fick vi sockerdricka och syltade plommon. Sedan dansade vi på vinden. Och sedan gick vi på gården och lekte frilöpning. När vi hade lekt ganska länge sa tant Vinström att vi skulle gå upp och äta. På vinden fanns ett bord och där satt Einar, Svante, Karin, jag, Elsa och några småbarn. Först fick vi smörgåsar sedan köttfärs och sist glass. När vi ätit gick vi på gården och lekte jägare och hund ända tills vi skulle fara. Tore Jacobsson och jag retade varandra hela tiden. När vi for hem åkte vi med Carl XV. Vi gick upp på däcket och viftade och de som stod på bryggan ropade – Hurra! När vi gick ner igen stod tre herrar där och frågade oss om vi ville ha kaffe och smörgåsar. Det ville vi och så rusade vi ner i salongen. Då kom herrarna dit och sa att vi skulle få sockerdricka om vi ville sjunga: Du gamla du fria, Kungasången och Vårt land. Det gjorde vi och de tre herrarna sjöng med och tog av sig hattarna och sa att pojkarna skulle ta av sig mössorna. Det gjorde vi och så sa de att vi skulle ropa: Hurra! Det gjorde vi och då bjöd de oss på sockerdricka. De beställde tolv flaskor åt oss. När vi hade druckit sa Erik Burman: – Ett fyrfaldigt leve för farbröderna! Och vi hurrade. Då lovade de oss bakelser men då var vi redan framme i stan. Då sa de att vi skulle få dem i morgon istället. En av dem sa att han hette doktor Karl Edvard.

Tordag 15 juni

Idag flyttade vi till Evalund. Vi for klockan fyra. Vi rodde alla i båten och så hade vi lådor. När vi kom ut på sjön började det att blåsa. Vi rodde en stund men till sist gick det så höga vågor, och det blåste så att mammas nya hatt, Lillys nya hatt och Hillas nya och gamla hatt for i sjön. Vi måste skynda oss att ro iland för att vi inte skulle fara i sjön själva. Men alla fyra hattarna blåste bortåt sjön. Vi steg i land i en skog i Lugnvik. Vi tordes inte ge oss ut på sjön mera, utan pappa for hem på en velociped efter hästar och en droska. Medan vi satt där och väntade regnade det lite. När droskan kom fram klev vi alla i. Pappa hade hämtat en karl från verkstan som skulle hjälpa honom att ro båten och sakerna till Evalund. Vi kom före pappa. När vi kom dit bjöd tant Hennix oss på kaffe och kakor. Sedan kom pappa. Hela kvällen höll vi sen på att packa upp och ställa i ordning.

Måndag 26 juni

På förmiddagen badade vi i sjön. Vattnet var varmt och det var väldigt roligt. Klockan sex for mamma, Karin, Hilla, Eva och tant Hennix till stan för att S.S.U.H. -föreningen kom till stan. Där skulle den vara några dagar. Sedan skulle de ut på fjällvandring till Bydalen. Karin var med i föreningen och därför skulle hon och mamma hem, därför att tre av dem skulle ligga hos oss och då skulle mamma ställa i ordning åt dem. Jag följde med till hållplatsen.

Lördag 1 juli

På morgonen for Tua och jag till stan för att pappa hade lovat oss. Tant Hennix följde oss till hÃllplatsen och hjälpte oss att köpa biljetter. När vi kom till stan var Karin, Rut Grönlund och Elsa Lindgren där. På förmiddagen gick Rut och jag ut och köpte brevkort. På eftermiddagen fick jag, Karin och Tua följa med mamma och köpa turistskor, ränsel, strumpor och skärmmössa åt Karin. På kvällen gick mamma, tant Emma, jag och Tua på konserten som S.S.U.H. hade.

Måndag 17 juli

Idag var det också regnigt och blåsigt så vi var för det mesta inne.

Måndag 24 juli

Idag var det mammas namnsdag. Då gick Karin, jag och Lilly och bjöd hem gäster. Vi bjöd tant Jacobsson och hennes kusin Anette, Tore, Hanna, Elna och Bernt och Sven Lundbeck, fru Grön och Gunnars farmor. Det kom också många som inte kom förra dagen. Klockan tolv kom alla gästerna. Först fick de kaffe. Sedan spelade Karin, jag och Anette krocket. Hanna, Elna, Hilla och Lilly höll på i lekstugan och stekte plättar. Då gick vi och fick plättar av dem. Sedan fick vi hjortron och grädde. När de gick hem följde vi dem på vägen. De som var kvar fick middag hos oss. Med fyra – tåget kom tant Holmberg. Hon hade med sig blommor åt mamma. Hon hann bara äta hjortron och smultron, för hon skulle åka hem med sex – tåget tillsammans med de andra. När de hade gått till hållplatsen kom pappa. Då stod vi och vinkade när de for förbi med tåget. Sedan gick Karin, jag och Lilly och plockade smultron. På kvällen fick vi följa med när farbror Aronsson for ut på sjön och fiskade.

Lördag 29 juli

Idag for Karin och jag till stan och handlade. När vi kom dit gick vi först hem efter pengar. Därefter gick vi och hämtade Karin. H. och sedan gick vi på torget och handlade. Där mötte vi Elsa Lindgren. Hon skulle komma och hämta oss sedan, för Karin och Elsa skulle gå till Flygares och hämta sina växter. Då gick vi hem och väntade på henne. När hon kom följde vi henne först till kyrkogården med blommor på hennes mammas grav. Sedan gick vi till Flygares. När de hade fått igen växterna gick Karin och jag hem och ställde i ordning det vi hade köpt. Vi for hem med fyra – tåget, vi åkte samma vagn som Lindgrens. När vi kom till Sem hjälpte farbror Lindgren oss att lyfta av korgarna som vi hade med oss.

Fredag 4 augusti

På morgonen gick Karin och jag till hållplatsen för att möta Elsa och Anhild Lindgren, för de skulle komma med tåget. De bodde i Täng och de skulle komma till oss och vara hos oss en dag. Men de var inte med. Då gick vi hem och bytte papper på växterna. Men efter en stund kom de och gick efter järnvägsbanan till oss. Då gick vi emot dem. Först fick de läskedrycker och kakor. Sedan gick vi och badade. När vi hade badat sprang jag och Anhild hem efter korgar och sedan gick vi alla i skogen och plockade bär. Vi hittade ganska mycket smultron. Vi plockade också mycket riskor. När vi kom hem åt vi middag. Sedan klädde vi ut oss. Elsa och Karin klädde ut sig till gummor och jag och Anhild till fattiga flickor. Sedan tog vi med oss riskorna och gick upp i byn för att sälja dem. Men det var ingen som ville köpa dem. I en bondgård fick vi ett glas mjölk. När vi kom till gårdarna och frågade om de ville köpa, så kunde vi inte hålla oss för skratt, så att de förstod att vi var utklädda. När vi kom ner till Aronssons fick vi kaffe och kakor. När vi kom hem bytte vi kläder och sedan spelade vi krocket. Sedan följde Stina, Karin och jag dem på vägen till Täng. När vi gick tillbaka var det alldeles mörkt.

Tisdag 15 augusti

På morgonen gick mamma och jag till Neumans och köpte skor åt mig. Sedan gick vi och handlade på många ställen. Jag köpte växtpapper. Sedan gick mamma och jag på konditoriet och åt kaffe och bakelser. När vi hade handlat färdigt gick vi och åt frukost. Klockan elva på förmiddagen gick mamma och jag till doktor Arell. När vi kom hem gick jag ärenden. Sedan gick jag till Karin Hermansson, men hon var inte hemma. Klockan fyra for jag hem till Evalund. När jag kom dit var Aina hos Karin. Då spelade vi krocket. När Aina skulle fara hem följde Karin, jag och Eva henne till hållplatsen.

Fredag 25 augusti

På morgonen packade för att vi skulle flytta hem till stan på eftermiddagen. Med klockan fyra – tåget for vi. Farfar och en pojke från verkstaden rodde hem alla sakerna. När vi kom hem packade vi först upp allt. På kvällen gick Hilla och jag till Betty Karlsson och hämtade henne. Sedan gick vi på Nytorget och åkte karusell. På natten låg Karin, jag och Hilly på vinden för att det var en herre som låg i mitt rum och en fröken som låg i Karins rum och en herre låg i salen under utställningen.

Lördag 26 augusti

Karin, jag och Eva gick till Karin Hermansson på förmiddagen. Där fick vi kaffe. Sedan gick vi ut och såg på utställningen och på Nytorget. Där åkte jag, Karin, Eva och Anna Jansson i pariserhjulet. När vi skulle gå hem mötte jag Ingrid. Då gick vi två på Nytorget igen. Sedan följde Ingrid med mig hem, och då fick hon se på mina växter. När Ingrid skulle gå hem, följde jag henne på vägen. På kvällen gick Karin, jag och Karin Hermansson och några av hennes bröder på cirkus. Senare gick Lilly och jag till Axel Karlsson och anmälde oss till Barnens dag och fick sparbössor.

Måndag 28 augusti

På morgonen kom Ingrid till mig. Då gick vi till Frösön, till en trädgårdsmästare och tiggde blommor men han var inte hemma. Då gick vi till stan igen till Cawalins och tiggde evighetsblommor, som vi skulle göra en krans av och ha på huvudet på Barnens dag, och där fick vi blommor. Sedan gick vi hem med dem. När vi kom hem tog vi varsin korg och gick till trädgårdsmästare Åkerström och bad att få blommor. Och vi fick alldeles fullt med blommor. Sedan gick vi hem till mig och då band vi en varsin krans åt oss att ha på huvudet, och buketter som vi skulle ge dem som vi fick pengar av, när vi tiggde på Barnens dag. När vi bundit färdigt, gick jag, Ingrid, Karin och Karin Hermansson på Nytorget och åkte karusell och köpte päron. På eftermiddagen gick jag och hämtade Ingrid men hon var inte hemma. När jag gick därifrån mötte jag Olga och då gick vi två till Nytorget. Där mötte vi Ingrid och då åkte vi pariserhjulet och köpte päron. Vi blev bjudna av en herre att åka karusell. När vi åkte ett tag så sa han att vi kunde få åka några gånger till. Och till sist hade vi åkt elva gånger i rad.

Tisdag 29 augusti

Idag var det Barnens dag. Klockan halv åtta på morgonen red det en härold på varje gata och trumpetade. Och sedan var det några som var utklädda till zigenare som gick på gårdarna och spelade. På morgonen klädde jag och Lilly os i vita klänningar och jag hade blomsterkransen på huvudet och Lilly hade en pappershatt och vi hade en varsin korg med blommor och en varsin bössa, och så gick vi och hämtade Ingrid. På vägen tiggde vi pengar. När vi kom till Ingrid så blev vi tvungna att vänta på henne medan hon klädde ut sig. När hon var färdig gick vi ut och tiggde pengar. Efter en stund gick vi och hämtade Olga. Hon var inte färdig och då gick vi ut igen och tiggde. Vi gick både på banker, i bodar, på gårdar och på gatorna och tiggde. Sedan gick vi till Ingrid och där fick vi kaffe. Sedan gick vi ut och tiggde igen och då mötte vi Olga och då gick hon med oss. Olga följde med mig hem och drack mjölk och åt kakor. När vi var hemma hos mig kom blomstertåget och åkte förbi. Hästarna och vagnarna var klädda med blommor. Fröknar satt i vagnarna och herrarna körde. Sedan gick vi ut och tiggde igen. Jag fick bössan full så att jag fick gå och tömma den hos Axel Karlsson. När jag hade tömt den så gick vi ut och tiggde igen och då blev vi bjudna på päron och konfekt av ett par herrar. Klockan halv fem gick jag hem och åt. På eftermiddagen kom Olga och Ingrid och hämtade mig och då gick vi ut och tiggde igen. Frampå kvällen lämnade vi igen bössorna hos Axel Karlsson. På kvällen kom ett gammaldags brudfölje och åkte på gatorna. Jag, Ingrid och Olga var på Nytorget hela kvällen.

Lördag 2 september

På eftermiddagen gick Karin, jag och Karin Hermansson och åkte på pariserhjulet.

Måndag 4 september

Idag fick vi en lillasyster. På kvällen kom Karin Hermansson hem till oss. Då gick jag ut och köpte kakor och när jag kom hem med dem så fick vi kaffe och kakor.

Fredag 29 september

På eftermiddagen kom Brita och hämtade mig. Och då gick vi till badhuset och badade. När vi hade badat så gick vi på Storgatan och köpte karameller.

Onsdag 4 oktober

På aftonen kom Dagmar och hämtade mig för att gå på KFUM för där skulle man få se på scheoptikonbilder. Karin och en hel hop andra flickor gick också. När vi kom dit fick vi inte se bilderna utan istället avgudabilder och en mängd andra saker som kommit från Indien.

Måndag 9 oktober

På eftermiddagen kom Anhild och hämtade mig och ville att jag skulle följa med henne till Epidemisjukhuset med lakrits och karameller till hennes bror. Han låg där och hade fått scharlakansfeber. När vi varit där så följde Anhild Karin och mig när vi skulle gå och se på vinterkappor.

Onsdagen 11 oktober

Idag fick jag kallelsebrev för att få vara med i S.S.U.H.

Tisdag 31 oktober

På eftermiddagen kom Nancy och hämtade mig. Då gick vi ut och hängde efter slädar. När vi varit ute en stund mötte vi Elma Pettersson och Signe Pettersson. Då följde de med oss. Vi fick då se en dricksskjuts och den hängde vi efter. Vi åkte nästan på varenda gata och drickskörarn körde så hårt att det svängde i kurvorna, så att vi nästan höll på att ramla av. Men skojigt var det. Vi hade gått ut klockan fyra och kom inte in förrän klockan sju.

Onsdag 1 november

Idag hade vi månadslov. På morgonen gick jag och hämtade Nancy och sedan gick jag, Nancy, Karin och Eva till artilleriet för att se på när de invigde den nya fanan. Men när vi kom dit så var det inget, då gick vi och hängde efter lass. På eftermiddagen sydde jag.

Måndag 6 november

På eftermiddagen kom Ingrid och hämtade mig. Då gick vi ut på torget för klockan sju skulle det vara Gustaf Adolf – fest och faninvigning. Hela torget var alldeles fullt av folk. Folkskolans barn kom tågande med flaggor och kyrkklockorna ringde. Det var väldigt högtidligt. På torget hölls tal och man sjöng: Hör oss Svea, Vårt land och andra sånger samt också Du gamla, du fria. överallt hissades den rena svenska flaggan. Hela torget var upplyst och i alla fönster vid torget brann flera ljus i varje fönster. Klockan halv åtta var det slut.

Torsdag 9 november

På eftermiddagen kom Nancy och hämtade mig. Då gick vi ut och gick. När vi varit ute en stund såg vi en förening som hette ”Tomtarna”. De var alla utklädda till tomtar och gick på gatorna med lyktor och en tomte satt i en liten vagn som var klädd med pappersblommor och var dragen av en ölänning som också var prydd med blommor. Alla tomtarna delade ut affischer för att det skulle ha en basar nästa kväll.

Lördag 11 november

På eftermiddagen kom Anhild och hämtade mig för att vi skulle gå på mötet som S.S.U.H. hade. Vi tog med oss våra julklappsarbeten. Vi var på mötet till klockan sju. Sedan gick jag hem och klädde om mig, för att gå på Tomtarnas basar. Jag och Hildur gick och hämtade Anhild för att gå på basar. På basaren spelade d en teaterpjäs som hette ”De båda döva”. Och på slutet dansade de folkdanser. Vi gick hem halv tolv.

Söndag 19 november

Jag målade och ritade. På förmiddagen kom Nancy och hämtade mig. Då gick vi ut och gick. Vi gick och hälsade på Anna Linge, för att hon hade slagit sig på gymnastiken och hon var borta från skolan. Efter middagen gick Nancy och jag på kondis och åt bakelser.

Lördag 25 november

På kvällen kom Olga och hämtade mig. Vi gick då och hämtade Elna Herlitz. Sedan gick vi till Temperance på möte. Där var vi till Halv åtta. Sedan var Elna och jag ute och gick en lång stund.

Onsdag 13 december

På kvällen renskrev jag en berättelse som jag skulle ha som bidrag till tidningen Fjällvinden. Sedan gick jag och hämtade Betty för att gå på badhuset och bada. Vi var där till klockan halv åtta.

Lördag 16 december

På kvällen hade Fjällvinden möte i gymnastikhuset. När mötet var slut gjorde vi långdansen och sedan dansade vi. Jag och alla flickorna i samma klass som jag som var med på mötet gick hem halv nio.

Tisdag 19 december

Idag klockan tio slutade vi skolan. När jag hade ätit frukost kom Ingrid till mig. Då gick vi ut och köpte julklappar. Sedan gick vi till mig och lindade in dem och lackade dem. När Ingrid gick hem följde jag henne på vägen och då köpte jag ett nothäfte, som jag skulle ge Karin i julklapp. På eftermiddagen gick jag och hämtade Ingrid och sedan gick vi till skolan, för att alla klasserna var bjudna att leka och sy julklappar. När vi kom till skolan sydde vi först julklappar. Sedan gick vi ner i gymnastiksalen och lekte. Efter en stund gick vi upp i bönsalen för att höra på när Greta och Ruth läste en dikt. Sedan gjorde vi långdansen och sedan sjöng vi. Litet över åtta gick vi hem.

Söndag 24 december

På morgonen läste vi jultidningar. På förmiddagen kom Ingrid upp med en julklapp åt mig. Efter det vi hade doppat i grytan på middagen, gick Karin, Alma och jag till faster med julklappar. Jag gav faster en tavla som jag hade målat. Det var en tomte som jag hade målat. Jag hade satt en grön ram på tavlan. Karin gav henne också en tavla med grön ram. Det var en dalagumma i ett rum hon ritat. Hos faster fick vi kakor och varsin snusdosa av marsipan. Sedan gick vi till Ingrid. Jag kastade ett paket åt henne ovanför trappan. Sedan gick vi hem och läste jultidningar. Därefter tände vi granen och dansade, sedan vi druckit thé. När vi hade ätit kvällsmål delade pappa ut julklapparna. Av pappa fick jag en fin bläcklåda med kex i. Pappa gav mig också ett fotografiställ av trä, som jag skulle måla på själv. Mamma gav mig en blå ylleväst och en slöja. Av Karin fick jag ett klockställ. Av Hildur ett ställ med ett kort i, av Lilly en kam att ha i håret. Av Tua och Eva fick jag något gott från kondis. Av våran jungfru som heter Ada, fick jag en byst och av tant Emma fick jag en skrivportfölj. Av våran barnjungfru Alma fick jag choklad. Farbror Hennix gav oss alla barn en varsin tesked till lekstugan och farbror Holm gav oss varsina äggkoppar.

Måndag 1 januari, 1906

Idag var Karin och jag på fyra barnbaler. Först till Aina Karlsson sedan till Anette Jacobsson därefter till Tekla Jonsson och till sist till Robert Nilsson. Jag, Betty Carlsson och Märta Johansson var sen ute och åkte spark i Ekbergsbacken. Vi åkte på en stor flat kälke som Betty ägde. Då kom en bonde och körde. Märta frågade om vi fick åka med. Gubben sa nej, men hon hängde efter ändå. Hon band fast kälken med släden. Betty och jag sprang efter och försökte sätta oss på kälken. Betty hann sätta sig. Då klav Märta av släden för att sätta sig på kälken, men hon hann inte. Då började vi springa efter släden och ropade och bad gubben att han skulle stanna. Men han gjorde det inte. Han körde så hårt så att snart såg vi varken släden eller kälken. Märta började grina, för det var ju hon som hade bundit fast kälken. Till slut såg jag en kälke som stod långt borta i en gränd. När vi kom dit var det Bettys och vi blev förståss mycket glada. Sedan gick vi till Ekbergsbacken och åkte igen efter detta lilla avbrott. Vi fick oss ett duktigt skratt när vi sen talade om det.