Arkivintroduktioner och släktforskning

Under denna sida kommer ni framöver att kunna ta del av ett skolupplägg som presenterar vad arkiv är för något, hur man kan använda arkiv, varför det är viktigt, lokala historiska källmaterial och relevanta frågeställningar kopplade till detta.

Webbsidan är under uppbyggnad, men ni kan alltid kontakta oss vid frågor eller för bokning av ett arkivbesök eller dylikt! Maila på; mia.fahlgren[at]faj.se eller bokning[at]arkivetiostersund.se

Informationsfilmer

Tillsvidare kan vi erbjuda korta informationsfilmer för olika åldrar (1-6, eller 7-Gy.)  som förklarar lite av vad arkiv är för något. Se den gärna innan ni kommer till oss på arkivet, så har ni lite förförståelse för vad det är för spännande ställe. Klicka på länkarna nedan!

Film för åk. 1-6

Vad är arkiv?

 

 

Film för åk. 7- Gy.

Arkiv-vad är det?

 

 

Att använda arkiven för släktforskning (Åk. 7- Gy.)

Ett introducerande i att använda arkiven för släktforskning och ett exempel på hur det kan göras på plats på Arkivet finner du här! Denna del brukar kunna kombineras med Arkivintroduktion för högstadiet och gymnasiet.

Om du inte har möjlighet att vara på plats på Arkivet så finns det en liknande variant av exempel på släktforskning som du kan prova på egen hand. Den hittar du här!