Läslist ”Uppdraget”

Målgrupp: åk 4-7 

Arkivet, Jamtli och Biblioteket samarbetar kring att göra läsning för barn och unga extra spännande! Genom att varva läsning med besök på Jamtli och Arkivet ökar läsförståelsen och det historiska innehållet i böckerna blir greppbart och mer levande. Före besöket bör klassen ha läst cirka halva boken.

Följ Maja och hennes vänner på spännande uppdrag vid norska gränsen i Camilla Lagerqvists spännande bok ”Uppdraget” som utspelar sig under 2:a världskriget! På Arkivet görs en djupdykning i bild- och arkivmaterial från 40-talet, medan man på Jamtli besöker året 1942 på Per-Albintorpet i utemiljön. Klassen delas in i två grupper som får ta del av båda besöken vid samma tillfälle. 

  • Programmet tar 2 x 60 minuter.

  • Erbjuds tisdag- fredag under höstterminen vecka 46 och 47.

  • Som vanligt är våra skolprogram helt kostnadsfria!

  • Boka er plats på: skolprogram@jamtli.com

Material

Det material som vi här nedan delar med oss av är något som ni kan välja att fortsätta arbeta med i klassrummet på egen hand om ni önskar. Det passar bra efter att ni varit på besök hos oss på Arkivet och på Jamtli. I detta fall handlar det om en uppgift som stimulerar lusten att skriva genom verkliga flyktingöden där man blandar fakta från de historiska källmaterialen med sin egen fantasi.

Materialet innehåller;

1) En kortare instruktion till skrivuppgiften. Skrivuppgift Uppdraget
2) En s.k. ”Flyktingliggare” från Frostvikens Landsfiskals arkiv åren 1941- 1945 där man får korta noteringar gällande vilka flyktingar som passerade gränsen från Norge till Sverige vid denna station, samt en avskrift. Flyktingliggare Pdf och Avskrift – Flyktingliggaren
3) ”Frostvikens Landsfiskals Flyktingärenden 1940- 1945”. Nedtecknade uppgifter och information om flyktingarna ovan. Flyktingärenden pdf

Har ni frågor rörande materialet så är ni självklart välkomna att höra av er till mia.fahlgren@faj.se.