Om oss

Arkivochlarande.se är en pedagogisk webbsida för grund- och gymnasieskolan som drivs av Föreningsarkivet i Jämtlands län tillsammans med Riksarkivet i Östersund. Utgångspunkten är olika typer av historiska källmaterial från Jämtland och Härjedalen.

Här hittar du som lärare, elev eller annan intressent teman, källmaterial och frågeställningar som är förankrade i skolans läroplaner Lgr. 22 och Gy. 11. De ämnesplaner som vi framförallt utgått ifrån i våra teman är samhällsorienterade ämnen och historieämnet, även om andra ämnen mycket väl går att relatera till och kombinera med innehållet.

Vårt mål är att vara ett öppet och tillgängligt arkiv för alla. Du som lärare, men även du som elev, ska hitta relevant källmaterial och frågor som du är behjälpt av i din undervisning och ditt lärande. Källmaterialet är utvalt och förklarat av oss som arbetar på arkivet. Vi ställer frågor som är relevanta utifrån materialet och ämnesplanerna och kan även erbjuda enklare typ av facit till läraren. På så sätt hoppas vi förenkla och ge tillgängliga alternativ för att arbeta med historiskt källmaterial i undervisningen.

Källmaterialet

På Arkivochlarande.se hittar du teman, frågeställningar och förslag på hur ni kan arbeta i klassrummet eller digitalt. Källmaterialet utgörs framför allt av utvalda originalkällor från Jämtland och Härjedalen, men har delvis även kompletterats med annat material.

Det historiska källmaterial som du kommer att möta är av olika slag. Det kan vara såväl handskrivna som maskinskrivna originalkällor, vilka vi även gjort avskrifter av för att göra innehållet i texterna enklare att tyda. Dessa avskrifter finns alltid i anslutning till originalkällan. Även äldre tryckt material som tidningsartiklar, utdrag ur tidskrifter och litteratur nyttjas, tillsammans med fotografier, planscher, fanor och kartor. Allt hämtat ur de samlingar som finns att tillgå i våra gemensamma arkiv.

Institutionerna bakom sidan

På mötesplatsen Arkivet i Östersund finns både Föreningsarkivet i Jämtlands län och Riksarkivet . Vi är ett ”öppet arkiv” – till för alla – och arbetar därför aktivt med arkivpedagogik för att enkelt tillgängliggöra arkivmaterial för alla. Vi tycker det är viktigt att försöka göra arkiven kända för allmänheten och att alla ska känna till att allmänheten är välkommen till arkivet för att ta del av allt spännande material som finns. Att vi kan erbjuda ”den verkliga historien” och länets kulturarv genom olika originalhandlingar är något vi är stolta över att kunna göra! Det är arkivpedagoger som arbetar på Arkivet i Östersund som valt ut källmaterialet och skapat innehållet för denna sida. Vi har tillsammans lång erfarenhet av pedagogiskt arbete inom både grund- och gymnasieskola. Att vara ett ”öppet” och tillgängligt arkiv betyder också att vi satsar mycket på att finnas digitalt på nätet i olika former. Här på Arkivochlarande.se är vår ambition att du som användare av sidan ska kunna få likvärdiga upplägg, material och kunskaper som om du kommit till arkivet på plats. Det tycker vi är viktigt ur ett demokratiperspektiv!

Välkommen på besök

Om ni skulle vilja komma på besök på arkivet så är ni mer än välkomna! Vi finns på Arkivvägen 1 i Östersund och tar gärna emot er. Här kan ni få ta del av de skolprogram som vi erbjuder på plats, eller en uppstart kring något av de teman som vi erbjuder. Dessa kan ni sedan arbeta vidare med på egen hand när ni kommer tillbaka till skolan. För er som har för långt att komma till oss erbjuder vi besök hos er på er skola ute i länet. Vår ambition är att komma ut på dessa besök minst en gång per år. Skulle ni vilja att vi kom till er? Ta då kontakt med oss!

Kanske har ni också egna idéer på material eller upplägg som ni skulle vilja få hjälp med att utforma tillsammans med oss? Tveka då inte över att höra av er!

 För att boka ett klassbesök eller vid frågor kring något rörande våra skolprogram eller vårt material så kontaktar ni oss enklast på mail. För bokning; bokning[at]arkivetiostersund.se eller vid kontakt; mia.fahlgren[at]faj.se Telefon 070 -678 30 74

Återigen – varmt välkommen till Arkivet!

Sidansvarig: Eva Tegnhed, Föreningsarkivet i Jämtlands län