Kulturhjulet åk 6, ”Tillsammans gör vi skillnad”

Under januari och februari 2023 erbjuder vi på Arkivet i Östersund, tillsammans med Filmpool J/H, en del av Östersunds kommuns kultursatsning för barn-och unga, Kulturhjulet. Just detta samarbetsprojekt är anpassat för elever i åk 6 och erbjuds gratis till skolorna i Östersunds kommun.

Vi kallar projektet för ”Tillsammans gör vi skillnad”, vilket handlar om solidaritet på olika sätt och att den gemensamma rösten är viktig att göra hörd. Upplägget för klasserna är:

  1. Besök på Arkivet. Här får man historiska exempel på hur kampen för solidaritet, ett bättre och rättvisare liv förts i länet under framför allt tiden 1890-1920-talet, och hur denna kamp på sikt även kom att driva fram förändringar på olika sätt. Man gör även kopplingar till idag, funderar kring olika frågor och får med sig ett material att arbeta vidare utifrån i klassrummet.
  2. Eget arbete i klassrummet utifrån besöket på Arkivet, samt förberedelse inför workshopen med Filmpool.
  3. En filmskapare från Filmpool kommer ut till klasserna för en workshop där eleverna själva får vara med och göra sina röster hörda med hjälp av animationer!

Kontakta oss på mia.fahlgren[at]faj.se för mer information kring arkivbesöket, anna.vidmark[at]regionjh.se gällande workshopen med animationer och anna.aberg[at]ostersund.se kring projektet ”Kulturhjulet”.

Anmälan  görs via denna länk: https://forms.gle/DW7mQEE98Asd327f9

Material:

Inför det egna klassrumsarbetet och workshopen kommer ni här att hitta det material som ni behöver innan projektet drar igång!