Ida, 12 år, skriver dagbok 1905.

Målgrupp: åk 4-6

Ida Larsson var 12 år när hon fick en dagbok i julklapp av sin tant Emma julen 1905. I den skriver hon om sig, sitt liv och sin hembygd, lite grand varje dag. I detta skolprogram får eleverna möta Ida och arkivet under två-tre tillfällen, ca. 60 minuter per pass. Nedan presenteras dessa pass och eventuella dokument med instruktioner och frågor finns att ta del av och skriva ut.

Upplägg:

  1. Första tillfället ses vi på Arkivet och presenterar vad arkiv och historiska källmaterial är, Ida, hennes dagbok och lite ur hennes liv.
  2.  Andra tillfället ses vi för en stadsvandring i Idas spår där vi jämför hur det var och såg ut då, med hur det är idag.
  3. Det sista tillfället kan ske på skolan eller digitalt. Här får eleverna själva lämna historiska spår, liknande de som Ida lämnade, vilka lämnas in till Arkivet i Östersund och sparas för evigheten. Inför denna träff krävs lite förarbete av er på egen hand, då eleverna ska ordna med ett eget utskrivet foto som berättar något om dem. Du som lärare kan även visa uppgiften och de mallar som finns innan besöket så att eleverna lättare förstår vad de ska göra.
    Två olika varianter på slutuppgift finns, en längre och en kortare:
    – Den längre och mer öppna instruktionen och uppgiften finner du HÄR!  Skrivmall kan du se HÄR .
    – En kortare och enklare uppgift hittar du HÄR!

Avslutningsvis ett sista steg för dig som lärare och dina elever-  Till programmet finns även avslutande frågor där eleverna kan skriva ned eller berätta vad de lärt, upplevt och reflekterat kring, vilket kan vara bra för både elevens lärande och för dig som lärare att se. Dessa frågor finns HÄR! 

Notera att:
– Programmet består av två- tre olika tillfällen. Kom gärna med förslag på tillfällen redan vid bokningsförfrågan!

– Undervisande lärare förväntas delta i programmets samtliga delar för att kunna följa upp och stödja eleverna i deras lärande!

Vid frågor och bokning, kontakta oss på;  bokning[at]arkivetiostersund.se eller ring 070- 678 30 74