Barnens Dag

Genom vad Ida skriver i sin dagbok, får vi en bild av hur det var i Östersund 1905. Vi vet t ex att Idas familj var rik, och levde ungefär som i Astrid Lindgrens berättelse om Madicken. Många andra i Östersund hade det inte alls lika bra och välbeställt som Ida och hennes familj.

Den 29 augusti firade man Barnens dag. Syftet var att samla in pengar till de fattiga barnen i staden. Ida skriver i sin dagbok om hur de klär ut sig och går med insamlingsbössor. Genom staden rider också ett brudfölje.

 

Barnens Dag 29 augusti 1905
Barnens Dag 29 augusti 1905

 

Idag var det Barnens dag. Klockan halv åtta på morgonen red det en härold på varje gata och trumpetade. Och sedan var det några som var utklädda till zigenare som gick på gårdarna och spelade. På morgonen klädde jag och Lilly os i vita klänningar och jag hade blomsterkransen på huvudet och Lilly hade en pappershatt och vi hade en varsin korg med blommor och en varsin bössa, och så gick vi och hämtade Ingrid. På vägen tiggde vi pengar. När vi kom till Ingrid så blev vi tvungna att vänta på henne medan hon klädde ut sig. När hon var färdig gick vi ut och tiggde pengar. Efter en stund gick vi och hämtade Olga. Hon var inte färdig och då gick vi ut igen och tiggde. Vi gick både på banker, i bodar, på gårdar och på gatorna och tiggde. Sedan gick vi till Ingrid och där fick vi kaffe. Sedan gick vi ut och tiggde igen och då mötte vi Olga och då gick hon med oss. Olga följde med mig hem och fikade mjölk och kakor. När vi var hemma hos mig kom blomstertåget och åkte förbi. Hästarna och vagnarna var klädda med blommor. Fröknar satt i vagnarna och herrarna körde. Sedan gick vi ut och tiggde igen. Jag fick bössan full så att jag fick gå och tömma den hos Axel Karlsson. När jag hade tömt den så gick vi ut och tiggde igen och då blev vi bjudna på päron och konfekt av ett par herrar. Klockan halv fem gick jag hem och åt. På eftermiddagen kom Olga och Ingrid och hämtade mig och då gick vi ut och tiggde igen. Frampå kvällen lämnade vi igen bössorna hos Axel Karlsson. På kvällen kom ett gammaldags brudfölje och åkte på gatorna. Jag, Ingrid och Olga var på Nytorget hela kvällen.