Storgatan

 

Storgatan ny och gammal bild

 

För hundra år sedan var Storgatan Östersunds viktigaste affärs- och paradgata. Här låg de stora handelsfirmorna t.ex. ”Freskens” – Fresks och Smiths. Längs Storgatan fanns även Östersunds kanske vackraste och pampigaste byggnad – Grand Hotel. Även om det har rivits en del så är många fina hus bevarade efter gatan t.ex. ”Frimans”, som är en av Storgatans äldsta butikshus.

På den äldre bilden syns Café Tomten. Dit gick Ida ofta och fikade kaffe, dricka och kakor. Bredvid caféet fanns en av Östersunds äldsta biografer – ”Norden”. Ida skriver bl.a. att hon besöker ”Biografteatern.

På senare tid har här bland annat varit poststation och träningslokal.

3 januari skriver Ida i dagboken:

 

På förmiddagen kom Ingrid till mig. Hon hade skridskorna med sig och tänkte ut på skridskobanan. Men vi hann bara halva vägen, då några sa att man inte fick åka på skridskobanan. Då vände vi om och gick hem till oss och spelade Bilder Lotta. Sedan gick vi ut och gick. Då gick vi upp till Ingrid och spelade ett spel. På kvällen var vi alla bortbjudna till Mårtenssons på julgransplundring. Men jag vill inte gå med. Och när mamma gick bort blev jag ensam. Då gick jag och tant Emma ut. Då såg jag Ingrid och gick till henne. Vi gick en liten stund på Storgatan, men sedan gick vi hem. På kvällen bjöd tant Emma mig på Tomten. Vi fikade kaffe och bakelser.