Dömd: Karin i Krok

Den tredje november 1673 står 50-åriga Karin Larsdotter ifrån Krok i Kalls socken inför domare och 12 nämndemän. Hon är stämd inför tinget

Reflektera: får barn vittna idag i Sverige?
Reflektera: får barn vittna idag i Sverige?

i Undersåker. Hon är anklagad för att vara häxa av 7-åriga Brita Olofsdotter, Brita är också ifrån Krok, och känner förmodligen Karin ganska väl.  Brita kan berätta för en allvarlig tingsrätt att hon vid åtta tillfällen blivit bortförd av Karin, och att de ibland på en stör, ibland på en ko eller häst flugit tillsammans till Blåkulla. Och där har Brita sett Karin dansa tillsammans med Satan. Lilla Brita kan även peka ut fler kvinnor som hon har sett i Blåkulla. På så vis blir även Märit Mårtensdotter i Brattäggen, & systrarna Lucia och Brita Marcusdotter också anklagade.

Den enda som erkänner något är Karin. Hon kan berätta att hon redan för 10 år sedan blivit medlockad och lurad av en annan

Varför tror du att Karin erkänner?
Varför tror du att Karin erkänner?

piga. Och sedan dess har Satan fått stor makt över henne.  Hon erkänner även att hon har stulit får av Länsman Olofsson, och använt dessa för att kunna åka till Blåkulla. Men även använt sig av störar, kor och en vit häst. Smörjhorn att använda till färden har hon fått av Satan själv.

Hon erkänner också vid nästa tingsförhandling ett år senare, att hon tagit med sig mat och ätit och druckit i Blåkulla. Ibland är det mat hon stulit från andra.  Hon erkänner också att hon sedan förra tinget  återvänt till Blåkulla och fört med sig Brita vid flera tillfällen. Karin anger också Brita Marcusdotter, att de under påskhelgen ska ha varit i Blåkulla tillsammans. Lilla Brita påpekar också att Brita Marcusdotters 8-årige systerson då tagits med på färden.

Alla fortsätter ihärdigt att neka till alla anklagelser. Men Karin har ju redan erkänt. Hon har dessutom erkänt att hon fört med sig barn, vilket gör det hela allvarligare. Så hon döms av en enig tingsrätt till döden. Rannsakningen skickas i vanlig ordning till Svea Hovrätt, som måste fastställa straffet.

Läs avskriften av första rannsakningen här

Läs avskriften av andra rannsakningen här

Läs en tolkning av hela  rannsakningen här

Hur gick det sedan?